Bâtafysica

Bata.Centrifuge.overzicht.2.w

De Bâtafysica

In 2016 zal het Handboek Bâtafysica verschijnen, een inleiding tot de ‘Patafysica in de Nederlanden.

Voor een inleiding op het handboek voor patafysici, Doctor Faustroll, zie: https://bananafish.nl/?page_id=801&fbclid=IwAR3Tgi5zrkuJofmpm6J-2MFZCr_IBMT7WchVIEdnjP0xE3kBDibBAS5_RdU

Voor een interview zie:

De Nederlandse Academie voor ’Patafysica (NAP) legt zich toe op het verzamelen en verspreiden van denkbeeldige oplossingen in de Lage Landen. De Bâtafysica is in het diepste geheim opgericht op 1 Absolu 100 (vulgair: op 9 september 1972). De gekozen voorzitter is OAO, Ons Aller Oppergemaal te Lemmer, de nationale vrijgezellenmachine die ons aller Boezem bemaalt. www.batafysica.nl

Nieuwjaarstoespraak voor het Collège de ‘Pataphysique:

Bata.IMG_0184.w

* De ’Patafysica is een wetenschap die zoekt naar de wetmatigheid van de uitzondering. De patafysicus treedt alle verschijnselen koel en onsentimenteel tegemoet. Hij huldigt de gelijkwaardigheid van alle zaken en personen, en voelt daarom ook niet de behoefte aan humor, polemiek of satire. 
* De ’Patafysica is de wetenschap van denkbeeldige oplossingen. De patafysicus berekent de zijwindgevoeligheid van de optelsom, de oppervlakte van God, de maten van zijn fiets (velosofie); hij stelt een atlas van witte kaarten samen, werkt aan een kadaster van de leegte of aan een geografie van het niets. Hij verdiept zich in de theologie van de spoorwegen en de bronnen van het Oera Linda boek.
* Zo exploreert de patafysicus het universum dat parallel loopt met de als normaal ervaren wereld.

In het Handboek worden de resultaten van lopend onderzoek in Nederland gepubliceerd. Ook wordt de geschiedenis van de ’Patafysica in Nederland gereconstrueerd. We kunnen bijdragen verwachten van de Drentse Raketclub, de Groentenliga, de Bilwet, het Papegaaienmuseum, en de genootschappen voor Geeuw- en Gaapkunde, Stoffologie, R-studies en Vergeetkunst.

Medewerkers van de NAP zijn onder veel meer: M. Februari, Dirk van Weelden, Tijs Goldschmidt, Rudy Kousbroek, Atte Jongstra, Hugo Brandt Corstius, Hedda Martens, K.Schippers, Harry van Boxtel, Henk Pröpper, Paul van der Heijde, Arjen Mulder, Pek van Andel, Walter van der Star, Ed Schilders, Wolter Seuntjens, Huibert Spoorenberg, Mark Manders en de Prins van Lignac.

Bataweb378.w

Wat is het Collège de ’Pataphysique?

Het Collège de ’Pataphysique is eind 19e eeuw door de Franse schrijver Alfred Jarry gesticht, en op de 22e Palotin 75 EP (Ère Pataphysique; vulgair: 1 mei 1948) daadwerkelijk opgericht. Het College organiseert bijeenkomsten waar geleerden gegevens uitwisselen, geeft een tijdschrift uit, en kent een eeuwigdurende kalender.

Onder de roemruchte leden telt het Collège onder meer: Raymond Queneau, Boris Vian, Max Ernst, Ionesco, Jacques Prévert, Marcel Duchamp, Jean Dubuffet, Ornella Volta, Stefan Themerson, Francoise Gilot, Julio Cortazar, Jacqueline de Jong, Italo Calvino, Umberto Eco, Louise Bourgeois en de Franse Republiek (‘femme du monde’).

Maurits Escher is de enige Nederlander die, als schepper van denkbeeldige werelden, tot Satraap is benoemd.

Het lidmaatschap staat ook open voor andere zoogdieren, vissen, amfibieën, planten en mineralen. Zo heeft de hond Kirmu, drager van de Orde van de Grote Gidouille, Lid van de Faculteit voor Catachimie te Toulouse, een reeks belangwekkende publicaties op zijn naam staan.

Het Instituut is streng geordend, kent een eigen titulatuur, eert heiligen als Saint-Raphaël (aperitief), Saint-Lazare (station) maar ook Han van Meegeren, en hanteert een plechtig wetenschappelijk jargon.
Onbewogen Curator in de etherniteit is Doctor Faustroll, hoofdpersoon van de gelijknamige roman van Alfred Jarry.
Sinds 24e Gueules 124 EP (vulgo:18 februari 1997) is Zijne Magnificentie Lutembi de gekozen Vice-Curator. Hij heeft enkele baanbrekende werken over het ontstaan van de mens gepubliceerd op basis van zijn amfibische ervaringen als krokodil in Oeganda.

Sinds gidouille 141 (juni 2014 vulgo) is Tanya Peixoto verheven tot Vice-Curatrix.