Morosofie

Morosofie084

Morosofie is het tweede deel van de Encyclopedie van de Domheid. Hierin staan Nederlandse en Vlaamse denkers centraal wier theorieën over het bestaan zo absurd zijn, dat ze van de weeromstuit een welhaast literaire kwaliteit krijgen. Honderd van de meest spectaculaire zienswijzen worden samengevat. Op karikaturale wijze maken de waanwijzen de domheid tastbaar waar ieder mens wel eens het slachtoffer van wordt. Van hun fouten kunnen wij leren. Bovendien valt er veel te genieten van de vindingrijkheid waarmee zijn hun waantheorieën hebben pogen te onderbouwen. Morosofie is wetenschap met vakantie, een vrolijke wetenschap.

zie ook: http://www.volkskrant.nl/recensies/zing-de-lof-der-wijze-domheid~a805392/

****

De pers over Morosofie

Zijn stijl is helder, scherpzinnig en paradoxaal. Ik hoop vurig op meer delen 
Tom van Deel in Trouw

Een nieuw deel in de steeds indrukwekkender wordende reeks van grote en kleine werken die Van Boxsel vanaf 1986 gepubliceerd heeft onder de verzamelnaam De Encyclopedie van de Domheid. Morosofie is niets minder dan een Lof der dwaasheid Ed Schilders in de Volkskrant

Überaus interessant. Erst wenn es van Boxsel gelingen sollte, aus der Morosophie eine internationale Wissenschaft zu machen, erst dann wird man erfahren, ob Niederländer wirklich so einmalig auf der Welt sind – und ob im Paradies doch Holländisch gesprochen wird. 
Siggi Weidemann in de Süddeutsche Zeitung

Van Boxsel bewaart zijn goede humeur en daarmee maakt hij zijn boek, behalve een serieuze catalogus van de domste ideeën uit het Nederland van de vorige eeuw, tot een verrukkelijke leeservaring. Een goed boek is niet na te vertellen. Korter en beter dan hij het doet, kan niet. 
H. Brandt Corstius in NRC Handelsblad

zie ook: http://vorige.nrc.nl/krant/article1536480.ece

De betrokkenheid bij zijn onderwerp dwingt bewondering af. Het genot dat Van Boxsel beleeft aan de nutteloze eruditie slaat moeiteloos op je over.
 Annemiek Neefjes in Vrij Nederland